Dashboard

De PO-Raad, VO-raad en het NJi werken samen aan het Dashboard Passend Onderwijs. Samenwerkingsverbanden (swv’en) krijgen via het Dashboard inzicht in het functioneren van het eigen verband dankzij de combinatie van cijfermatige en kwalitatieve informatie in één systeem. Dit inzicht in hun cijfers, resultaten en ontwikkelingen helpt niet alleen bij het afleggen van verantwoording, maar geeft ook informatie om op te sturen en draagt op die manier bij aan de kwaliteitszorg. Daarnaast levert het systeem input van en voor de gemeente met betrekking tot de jeugdhulpverlening en maakt het benchmarking en onderzoek mogelijk.

Documenten en instrumenten

Presentatie dashboard

Deze presentatie gaat in op de geschiedenis, uitgangspunten, toepassingen en toekomst van het dashboard.

Download

Sfeerverslag pilotbijeenkomst

De pilotgroep van samenwerkingsverbanden levert input voor het gebruiksgemak, de functionaliteiten en de vormgeving van het dashboard. Tijdens de tweede pilotgroepbijeenkomst op 7 april jl. in Utrecht stond de doorontwikkeling van de overzichtspagina, vervolg- en detailpagina’s op de agenda. Lees hier het sfeerverslag van de bijeenkomst.

Download

Factsheet dashboard maart 2016

Eind maart 2016 hebben 107 samenwerkingsverbanden een account aangemaakt op het Dashboard, waarvan 56 po-verbanden en 51 vo-verbanden. Het Dashboard bevat al een hoop indicatoren. In kwartaal 2 van 2016 is er een bouwstop om de doorontwikkeling van het Dashboard in kwartaal 3 en 4 goed voor te bereiden. Eind 2016 is het Dashboard voorzien van alle indicatoren en functionaliteiten die in deze factsheet worden benoemd.

Download

Wensen van de gebruiker zijn richtinggevend

Wij willen het aantal thuiszitters terugdringen; wat is voor ons samenwerkingsverband een realistische doelstelling? Hoeveel leerlingen zijn het afgelopen halfjaar in onze regio naar het vso verwezen? Hoe verhoudt dat aantal zich tot het landelijk gemiddelde? Het Dashboard Passend Onderwijs helpt samenwerkingsverbanden antwoorden te vinden op dit soort vragen. Wubbo Siegers, productmanager bij Kennisnet, coördineert de ontwikkeling van dit instrument. Hij vertelt hoe het Dashboard tot stand is gekomen en wat samenwerkingsverbanden eraan hebben. Een instrument dat samenwerkingsverbanden helpt om hun werk goed te doen; dat is volgens Siegers de kern van het Dashboard.

Download

Helpdesk

Samenwerkingsverbanden kunnen met vragen over het Dashboard terecht bij de servicedesk van Kennisnet via 0800 – 321 22 33 en support@kennisnet.nl.

Bekijkt u hier de FAQ Vensters Algemeen en hier de FAQ Vensters over inloggen.

Praktijkvoorbeelden

In één oogopslag zien hoe hard je rijdt

Voor het derde jaar is het Dashboard nu onderdeel van het kwaliteitszorgsysteem van Samenwerkingsverband VO Duin en Bollenstreek. Het instrument is nog in ontwikkeling, maar het wordt steeds bruikbaarder, vinden directeur Benno Wiggers en beleidsmedewerker Jeroen van ’t Wout. “We zien dat er dit jaar een forse stap is gemaakt.”

Download

Het bespaart veel tijd, gezoek en gedoe

Johan Vroegindeweij, directeur van samenwerkingsverband po Unita (Gooi en Vechtstreek) volgt de ontwikkeling van het Dashboard op de voet. Hij is lid van de Dashboard gebruikersgroep PO, die regelmatig feedback geeft op het in ontwikkeling zijnde instrument. Dat is te merken. Vroegindeweij heeft een aantal duidelijke suggesties en wensen.

Download

Het dashboard is pas het begin

“Als het Dashboard Passend Onderwijs helemaal is gevuld, wordt het een heel goed instrument voor samenwerkingsverbanden”, denkt Dick Hattenberg, stafmedewerker van de Coöperatie Passend Onderwijs in Almere, die bestaat uit de samenwerkingsverbanden po en vo, een schoolbestuur vso en so en een taalcentrum. Hattenberg heeft meegedacht over de opzet van het Dashboard Passend Onderwijs, dus het zóu kunnen dat hij niet helemaal onbevooroordeeld is. Maar zijn kritische blik heeft hij niet verloren. “Ik hoop dat de PO- en VO-raad niet achterover gaan leunen als het Dashboard er helemaal staat. Want dat is in mijn ogen pas het begin.”

Download
Praktijkvoorbeelden

Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden.
Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Scan passend onderwijs

Scan passend onderwijs

Vul de scan passend onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Wat is passend onderwijs?

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.